HATAY YANGININDA İHMAL VE KASIT VAR!
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, 3500 Hektara yakın ormanlık alanın kül olduğu Hatay yangınına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Bölge Milletvekilleri ile birlikte yangın sahasında bizzat incelemelerde bulunan Ali Öztunç, düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:
“Ben uzun yıllar gazetecilik yaptım, gazetecilik hayatımda, siyasi hayatımda pek çok yangınla karşılaştım ama bu kadar büyük bir orman yangınını daha önce görmemiştim. Nitekim 3 bin ile 3 bin 500 hektar arası bir ormanlık alan maalesef yandı.”
YANGINA GEÇ MÜDAHALE EDİLDİ, İHMAL VAR!
“Peki, ne oldu? Yangının çıktığı ilk gün saat 11 civarı ilk müdahaleleri Hatay Büyükşehir Belediyesi yaptı. Saat 11’de başlayan yangına saat 3’te, yani dört saat sonra yangın söndürme helikopterleri ve bir uçak geldi. Yangın ilk çıktığında daha hızlı davranılsa 3 helikopter değil de 5-6-7 yangın söndürme helikopter gelse, 1 uçak değil 2-3 tane uçak gelse belki de rüzgâr da yokken ilk gün bu yangın bu kadar büyümeyecekti. Burada bir ihmal var. Sayın Bakan bugün bir açıklama yapmış ‘3 dakikada yangına müdahale ettik demiş’, ’10 dakikada şunu yaptık demiş. Oysa 4 saatte gelmiş helikopterler Hatay’a. Bu bir ihmaldir, burada bir sorumsuzluk vardır çünkü ilk gün burada şiddetli bir rüzgâr da yoktu ve yangının daha fazla yayılması önlenebilirdi. İkinci günden sonra evet helikopter sayısı da arttı, uçak sayısı da arttı olması gereken oydu. Sayın Bakan geldi buraya 3-4 gün burada kaldı doğru. Bakanın görevi bu, gelecek tabii. Bu kadar büyük bir orman yangını varsa Tarım ve Orman Bakanı tabii ki orada olacak, görevini yapmıştır.”
ORMAN YANGININ DA BİLE SİYESİ HESAP YAPIYORLAR
“Sayın Bakan Hatay’a geldi, Hatay’da koordinasyonun başında durdu ama nedense Hatay Büyükşehir Belediye Başkanını çağırmadı. Hatay’ın yerel yöneticisi Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş başkan ve itfaiyeden sorumlu başkan. İtfaiye ona bağlı, su ona bağlı. Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı ile görüşmüyor bile sayın bakan. Orman yangının da bile siyasi hesap yapıyorlar. Çağıracaksın, görüşeceksin. Kendim bakanım arayamam ben diyorsan özel kalemine arat. Emin olun Lütfü Savaş özel kalemi de arasa oraya giderdi. Valiye arat, ver talimatı valiye, deki sayın vali nerede burada bu belediye başkanı. Sorması lazım belediye başkanı niye burada yok diye. Bakan oralı bile olmuyor niye, CHP’li belediye başkanı çünkü. Giresun’da sel felaketi olduğu zaman belediye başkanları yanlarındaydı AK Parti’li oldukları için ama CHP’li belediye başkanı var diye böyle yapılıyor. Oysa belediye başkanlarıyla eş güdüm içinde çalışılması gerekiyor. Belediye başkanına haber bile verilmiyor, sayın bakan burada yanlış yapmıştır. Orman yangınında selde siyaset olmaz. Bu siyasi bir mesele değil ormanlar yanıyor. Buranın yerel yönetiminin başındaki ismi çağıracaksın, onunla koordinasyon içinde olacaksın, eş güdüm içinde olacaksın. Ha itfaiye daire başkanı vardı, tamam doğru ama bürokrat. Seçilmiş bir belediye başkanı var burada asıl onunla görüşmen gerekiyor.”
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞARILI BİR SINAV VERMİŞTİR
“Çevre illerden çok sayıda araç geldi doğru, benim de ilim Kahramanmaraş’tan, bölge müdürlüğünden, Osmaniye Belediyesi’nden, biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu yangının söndürülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Şunu da kimse unutmasın Hatay Büyükşehir Belediyesi 79 araç, 395 personelle bu yangının söndürülmesini sağlayan ekiptir. Bakın orman yangınlarında havadan müdahale doğrudur ama yeterli değildir. Karadan müdahale önemlidir. Hava karardıktan sonra uçak ve helikopter uçuşu olmuyor. Karadan müdahale ile büyük yangınlar ancak söndürülebilir. Hatay Büyükşehir Belediyesi büyük bir sınav vermiştir, başarılı bir sınav vermiştir. Köylere gidin sorun, biz köyleri gezdik. Yangının olduğu köylerde vatandaşlar diyor ki Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri köyü çevrelemese, köyün etrafında yangın söndürme çalışmaları yapmasa yangın daha da büyürdü evlerimiz yanardı, insanlar ölürdü diyorlar. Ben bir kez daha Hatay Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum.”
YANGININ SELİN DEPREMİN PARTİSİ OLMAZ
“Sayın bakanla da bundan sonra böyle bir olay umarım bir daha yaşanmaz. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, gittiği zaman AK Parti’li değil ben buna haber vermem anlayışında olmasın. Bu anlayıştan çıksın. Yangının, selin, depremin partisi olmaz. Hangi partili olursa olsun o ilin yerel yöneticisini çağıracaksın onunla birlikte koordineli olarak çalışacaksın.”
SORUMLULAR MUTLAKA BULUNMALI
“ Şimdi gelelim bu yangına. Bugün sayın valiyle de görüştük, bir kişi gözaltına alınmış dün mahkemeye de çıkartılmış ve serbest bırakılmış. Henüz yangın neden çıktı, kim yaptı, nereden çıktı belli değil. Kimileri dört noktada aynı anda başladı diyor, kimileri bir nokta diyor ama pek çok noktada başladığı belliyse bir yangın doğal sebeplerle aynı anda üç-dört noktada başlamaz. Eğer üç-dört noktada başladıysa birileri yaktı demektir. Bu yangın iyi araştırmalıdır. Burada valilik, emniyet, jandarma, hükümet iyi bir görev yapmalı ve bu yangını kim ya da kimler çıkarttıysa her ne sebeple çıkartıldıysa o sorumlular mutlaka bulunmalıdır.”
UYARIYORUZ! BAŞKA HESAPLAR PEŞİNDE KOŞULMASIN, AĞAÇLANDIRILSIN
“Yanan bölgelerde ormanlaşma olmalı. Yanan ağaçların yerine yeniden ağaç dikilmeli. Hiç kimse buralarda başka hesaba girmesin. Öyle maden yaparız, krom vardır, altın vardır çıkartırız diye o işlerin peşine düşülmesi. Uyarıyoruz biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak buna izin vermeyiz. Hatay’ın 4 milletvekili var Cumhuriyet Halk Partisi’nden. Bütün vekillerimiz ve biz Hatay’da yanan ormanlık alan yerine başka bir şey yapılmasına biz izin vermeyiz uyarıyoruz. Daha önce bir takım altın aramaları yapılmış. 15-20 yıl kadar sondajlar yapılmış bir takım altınlar çıkartılmış, kalitesiz olduğu söylenmiş. Oralarda krom, altın, başka bir hesaba girmesinler bu bir uyarıdır. Bu uyarıyı dile getiriyoruz.”
MEYVE AĞACI DA DİKİLEBİLİR
“ Peki, ne yapmak lazım yeniden ağaçlandırma yapmak gerek arkadaşlar. Oralar orman köyleriydi. Orman köylerinde yurttaşlar, oraların ahalisi o ormandan geçiniyordu. Ekmeğini ormandan kazanıyordu, gelinlik kızının gelinliğini o ormandan kazandığı parayla alıyordu. Damatlığı o ormandan kazandığı parayla alıyordu. Okula giden çocuğunun defterini, kalemini, silgisini o ormandan kazandığı parayla alıyordu Şimdi o orman yandı. Bu bölgeye yeniden ağa dikilmeli. Meyve ağacı da dikilebilir. Badem, ceviz, zeytinlik, fıstık bunlar yapılabilir. Efendim biz bunu yaparız, e kime vereceğiz bunları köylü arasında sıkıntı olur mu? Çok basit, kooperatif kurarsın ekonomik geliri olduğu zaman daha daha iyi bakılır. O yüzden bu bölgenin tekrar ağaçlandırılması gerekiyor. Bu dikilen ağaçlar eğer meyve ağaçları olursa da defne gibi bu daha karlı olur.”
ORMAN KANUNU 18 YILDA 21 KEZ DEĞİŞMİŞ
“Arkadaşlar Orman Genel Müdürlüğü başarısız, kabul edeceğiz bunu. 1839 yılında kurulmuş Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin en eski kurumu ama maalesef atıl bir kurum haline getirilmiş çünkü son dönemde Anayasaya aykırı olarak Orman Genel Müdürlüğü ile çok uğraşılmış. Cumhuriyet tarihinde orman kanunu 14 kez değişmiş ama son 18 yıldır 21 kez değiştirilmiş. 18 yılda 21 kez değiştirmişler orman kanunu yazık yahu ne istiyorsunuz bu orman kanununda. İkide bir kanun değişir mi, bir düzgün kanun yaparsın o kanun 50 yıl, 100 yıl gider ama maalesef orman kanunu ikide bir değiştirilmiş. Orman Genel Müdürlüğünün yaklaşımı yanlıştır. Orman Genel Müdürlüğü yangını önleme değil, söndürme derdinde. Tabii ki yangın çıkarsa söndüreceksin, o dertte olacaksın ama yangın çıkmadan önce önleme derdine de düşeceksin, tedbirlerini alacaksın. Burada gördük Hatay’daki ormanlarda yol yok yok! Saha içi yollar olduğu zaman yangın en azından biraz da olsa kesilmiş oluyor.”
MEVSİMLİK İŞÇİ OLMAZ YILLIK İŞÇİ OLMALI
“Bir başka konu yangınların söndürülmesi için mevsimlik işçi alıyorlar. Komedi, mevsimlik işçi olmaz 12 aylık yıllık işçi olacak. Üstelik Antakya’nın köyünde çıkan yangın için şehir merkezinden bir tane ormancı alıyorlar. Olmaz, o köyden alacaksın. O orman köyünün yurttaşından bir kişiyi alacaksın ve diyeceksin ki bu benim oran söndürme işçim ve mevsimlik değil 12 aylık. Ki yıllık işçi o işi özümsesin, kendine ait olduğunu bilsin, 3 ay sonra ben ne yapacağım kaygısında olmasın. Mevsimlik işçi dünyada olduğu gibi kaldırılmalı, yıllık işçi statüsüne geçilmelidir.”
ÇEVRE VE DOĞA POLİTİKASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
“ 2011 yılında kapatılan ağaçlandırma genel müdürlüğü de yenide açılmalıdır. Orman yangınlarının olduğu bir ülkede ağaçlandırma genel müdürlüğü kaldırılmış nasıl olacak bu iş? Böyle komik bir yönetim var. AK Parti hükümeti ormana çevreye ve doğaya saygılı olmak zorunda. Çevre politikasını, doğa politikasını bir kez daha gözden geçirmek zorunda çünkü doğa intikamını alıyor.”