Araçlarda düzenli kontrol edilmesi gereken 5 hayati nokta
Araçlarda düzenli olarak kontrol edilmeyen bazı bölümler önemli sorunlara neden olabilmektedir. Güvenliğin yanı sıra yolculukları sorunlu hale getirme, yakıt tüketimini artırma ve araç ömrünü kısaltma gibi zararlara neden olabilecek bu hayati noktaların düzenli kontrolü ise büyük önem taşıyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle Generali Sigorta, güvenliğin sağlanmasının yanı sıra araç ömrünü uzatacak, düzenli kontrol edilmesi gereken 5 noktayı paylaştı.
Güç aktarma organları
Güç aktarma organları motordan alınan hareketin lastiklere iletilmesini sağlar. Kardan mili, diferansiyel, aks, volan dişlisi, debriyaj, vites kutusu (şanzıman), jant ve lastikler güç aktarma organlarıdır. Aracın yol üzerinde sarsıntısız hareketi açısından güç aktarma organları düzenli kontrol edilmelidir.
Elektrik sistemi
Bir aracın en önemli kısımlarından bir diğeri de elektrik sistemidir. Bu sistem, hemen hemen her parçayı kontrol etmekte ve gerekli bilgileri toplamaktadır. Araç elektrik arızalarının en önemlisi ise akü arızalarıdır. Akü bakımının düzenli olarak yapılmaması, aracın elektrik ihtiyacının karşılanamasına neden olmaktadır.
Motor
Bir aracın kalbi ya da beyni olarak nitelenen motorun düzenli bakımı hayati ve maddi sorunların önüne geçmektedir. Düzenli kontrolü yapılmayan motorlar; yağ eksilmesi, yağ kaçırma, yağ yakma, motorun fazla ısınması gibi sorunları doğurur ve kazaya sebebiyet verecek arızalara yol açabilir.
Fren sistemi
Bir aracın en önemli kısımlarından birisi de fren sistemidir. Bir aracın fren sistemi ne kadar güçlü ise, araç o kadar güvenlidir. Fren sistemini düzenli kontrol ettirmek, aracı ve içindekileri tehlikelerden korur, daha güvenli sürüş olanağı sağlar.
Yürüyen aksam
Yürüyen aksam aracın belden aşağısındaki bölüm olarak tanımlanabilir. Tekerlekler, yay/amortisör sistemi, direksiyon, tekerlek bağlantıları yürüyen aksamı oluşturan parçalardır. Aracın bu noktaların bakımı da daha güvenli sürüş için önem taşımaktadır.