Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“G-20, AŞIYA HERKESİN HAKKANİYETLİ ERİŞİMİNİ GÜVENCE ALTINA ALMALIDIR”

“G-20, AŞIYA HERKESİN HAKKANİYETLİ ERİŞİMİNİ GÜVENCE ALTINA ALMALIDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı bağlantıyla katıldığı G-20 Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Koronavirüs salgının tüm insanlığı tehdit etmeyi sürdürdüğünü belirterek, “Aynı gemide yer alan bizlerin kaderi de ortaktır. Salgınla mücadeleyi iş birliği ve dayanışma olmadan başarıya ulaştırmamız mümkün değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’ın dönem başkanlığındaki G-20 Liderler Zirvesi’ne Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katıldı.

Zirve’ye katılan liderlere hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koronavirüs salgının tüm insanlığı tehdit etmeyi sürdürdüğünü belirterek, “Aynı gemide yer alan bizlerin kaderi de ortaktır. Salgınla mücadeleyi iş birliği ve dayanışma olmadan başarıya ulaştırmamız mümkün değildir” uyarısında bulundu.

Salgın sürecinde dayanışma ve yardımlaşma konusunda başta gelişmiş ülkeler olmak üzere dünyanın iyi bir imtihan veremediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgınla mücadelede özellikle ekonomik bakımdan güçsüz ülkelerin adeta kaderlerine terk edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte Türkiye’nin 156 ülke ve dokuz uluslararası kuruluşa yardım sağladığının altını çizerek, “Bugüne kadar G-20 üyesi 15 ülkeye hibe yardımı yapmanın yanında ülkemizden satın alma ve ihracat izinlerini de karşılamış bulunuyoruz” diye konuştu.

“G-20, AŞIYA HERKESİN HAKKANİYETLİ ERİŞİMİNİ GÜVENCE ALTINA ALMALIDIR”

“Almanya’daki iki Türk bilim insanının ürettiği aşıya dair ümit verici haberleri sevinçle takip ediyoruz” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ancak burada bir hususa dikkat edilmesi gerekiyor; geliştirilen aşılar mevcut adaletsizlikleri daha da derinleştirmek yerine insanlığın ortak malı olacak şekilde kullanıma sunulmalıdır. Bu çerçevede G-20 platformu aşıya herkesin uygun maliyetli ve hakkaniyetli erişimini güvence altına alacak mekanizmaları hazırlamalı ve işletmelidir. Türkiye olarak biz de birinde insan deneylerine başladığımız toplam 16 aşı çalışmamıza bu anlayışla yaklaşıyoruz. Türkiye’nin üreteceği aşıyı inşallah tüm insanlığın hizmetine sunacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgının sağlık alanı yanında küresel ekonomik mimaride de etkisini hissettirdiğine işaret ederek, “Korumacılığın arttığını, gümrük duvarlarının yeniden yükseldiğini, içe kapanma eğiliminin güçlendiğini görüyoruz. İki yanlışın bir doğru etmeyeceğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü’nün temel ilkeleri çerçevesinde adil bir küresel ekonomik büyümeden ve refah paylaşımından yanadır. Bunun için Dünya Ticaret Örgütü’nün reform sürecinin ilerletilmesi gerekiyor. Örgütün kilit öneme sahip izleme, müzakere ve anlaşmazlıkların çözümü işlevlerinin iyileştirilmesi şarttır” değerlendirmesinde bulundu.

“KAYIT DIŞI EKONOMİDE ÇALIŞANLAR İLE TOPLUMDAKİ HASSAS KESİMLER SALGININ YÜKÜNÜ DAHA FAZLA TAŞIYOR”

Salgının iş gücü piyasasını da olumsuz etkilediğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Özellikle kayıt dışı ekonomide çalışanlar ile kadın, genç ve engelliler başta olmak üzere toplumdaki hassas kesimler salgının yükünü daha fazla taşıyor. Yaşanan sıkıntılar kapsayıcı ve dayanıklı sosyal güvenlik sistemlerinin önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Dünyanın en kuşatıcı ve geniş tabanlı sosyal güvenlik sistemine sahip ülkelerinden biriyiz. Hızla geliştirip hayata geçirdiğimiz ekonomik sosyal koruma kalkanı vasıtasıyla istihdamı dengede tutacak önlemleri başarıyla uyguluyoruz. G-20 olarak da salgının etkilerini en aza indirmek adına bir eylem planı devreye aldık. Eylem planının en somut ayağı olarak gördüğümüz borç erteleme girişiminde kaydedilen kademeli ilerlemeli takdirle karşılıyoruz. Sözlerime son verirken 2021 yılı Temmuz ayına kadar uzatılan bu girişime Türkiye olarak katkı sağlamaya devam edeceğimizi bildirmekten memnuniyet duyuyorum. Suudi Arabistan’a ve Hadimü’l Haremeyn’e bu G-20 Zirvesine yaptıkları ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyor ve hepinize Koronadan bağımsız sağlıklı günler diliyorum.”

KAYNAK: www.tccb.gov.tr

Profesyonel Emlak