Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İFO İŞ ORTAMI GÜVEN ENDEKSİ 99,4’E GERİLEDİ

İFO İŞ ORTAMI GÜVEN ENDEKSİ 99,4’E GERİLEDİ
31.08.2021
A+
A-

ALMANYA’DA İFO İŞ ORTAMI GÜVEN ENDEKSİ 99,4’E GERİLEDİ!

Almanya’da geçen ay 100,7 puan olan Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, Ağustos’ta 99,4 puana düşerken, Kovid-19 vakalarının artması ve tedarik darboğazları nedeniyle Alman şirketlerin daha kötümser olduğu bildirildi.

Merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği ağustos ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı. Buna göre, Temmuz’da 100,7 puan olan Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin İş Ortamı Güven Endeksi, Kovid-19 vakalarındaki artışı ve tedarik zincirindeki darboğazların etkisiyle bu ay 99,4 puana geriledi. Böylece endeks, 2 aydır art arda düşüş kaydetti. Piyasa beklentisi endeksin 100,4 puana inmesi yönündeydi.
Söz konusu dönemde Almanya’da Ifo Beklentiler Endeksi 101’den 97,5 puana gerilerken, Mevcut Durum Endeksi de 100,4’ten 101,4 puana yükseldi.

Ifo’nun anketine göre, görünüm, hizmet ve imalat sektörlerinde kötü olurken, inşaat sektöründe ise şirketlerin mevcut durum değerlendirmelerinde ve geleceğe yönelik beklentilerinde daha fazla iyileşme görüldü.

IFO ENDEKSİ ALMAN EKONOMİSİNİN İVME KAYBETTİĞİNE İŞARET EDİYOR!

Ifo Başkanı Clemens Fuest, konuya ilişkin, “Alman ekonomisindeki duyarlılık yeniden bulutlandı. İş Ortamı Güven Endeksi, Ağustos’ta 100,7 puandan 99,4 puana indi. Düşüş, her şeyden önce şirketlerin azalan iyimser beklentilerinin sonucuydu. Özellikle konaklama ve turizm sektörlerinde endişeler artıyor. İmalatta ara ürünler için arz darboğazları ve artan Kovid-19 vaka sayılarına ilişkin endişeler ekonomiyi baskılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski ise konuya ilişkin değerlendirmesinde, ZEW Ekonomik Güven Endeksi ve Satınalma Yöneticileri Endekslerinden (PMI) sonra Ifo İş Ortamı Güven Endeksinde de yılın ikinci yarısında Alman ekonomisinde ivme kaybına işaret ettiğini belirterek, ivme kaybının ekonominin Kovid-19 krizi öncesi seviyelere dönüşünü geciktirebileceğini belirtti.

Brzeski, “Alman ekonomisindeki mevcut ivme kaybının birkaç olası açıklaması var. Batı Almanya’daki sel felaketi, Delta varyantına yönelik endişe, siyasi belirsizlik, politika belirsizliği veya tedarik zincirindeki uyuşmazlıkları düşünün.” dedi.

Almanya’da ekonomi, salgının neden olduğu sağlık ve ekonomik kriz sonucu 2020’de yüzde 4,9 küçülerek 10 yıldır süren büyümesini sekteye uğratmıştı.

Ekonomi, salgının yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan katı ve uzun kısıtlamaların özel tüketimi yavaşlatması sonucu bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 küçüldükten sonra, ikinci çeyrekte söz konusu kısıtlamaların gevşetilmesinin etkisiyle yüzde 1,6 genişlemişti. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) 11 Haziran’da, büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3’ten yüzde 3,7’ye, 2022 için de yüzde 4,5’ten 5,2’ye yükseltmişti.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL -ALMANYA

Profesyonel Emlak