Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

KORONAVİRÜSTE GÖZ HİJYENİNE DİKKAT!

KORONAVİRÜSTE GÖZ HİJYENİNE DİKKAT!
12.12.2020
A+
A-

Koronavirüs vaka sayılarının artış gösterdiği bu günlerde virüsten korunmanın temel kuralı maske, mesafe ve hijyen önlemleridir. Eller doğru bir şekilde yıkanmadığında ağız, burun ve göze götürülse koronavirüs bulaşma riski yüksek olabilir. Biruni Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Öznur İşcan, koronavirüse karşı göz hijyeninin önemine dikkat çekti ve korunma yolları ile ilgili uyarılarda bulundu.

“Gözün; burun ve ağız yapısı gibi mukozal bir yapısı olduğundan, gözler de bulaş yolu oluşturur. Gün içinde sık sık ellerin yüze ve göze götürülmesi koronavirüs bulaştırma riskini artırır. Bu nedenle koronavirüsten korunmada el ve göz çevresi hijyenine dikkat edilmelidir.

Aşağıdaki önlemlerle gözden oluşabilecek bulaş riski önemli ölçüde azaltılabilir.

Ellerin temizliğinden emin olmadıkça ellerle gözlere dokunmak, gözleri ovmak ve kaşımaktan kaçınılmalıdır.
Göze yabancı cisim kaçtığından şüpheleniliyorsa önce el temizlini doğru yapıp sonrasında göze dokunulmalıdır.
Göz temizliği için mendil, pamuk gibi ürünler kullanılmamalıdır.
Göze istemsiz olarak dokunulabildiği için eller sık sık, 20 saniye boyunca yıkanmalıdır.
Maskeler gözlükte sık buharlaşmaya neden olduğundan gözlük temizliğine önem verilmelidir.
Kontakt lens kullanılıyorsa bu dönemde özellikle günlük lens kullanımı tercih edilmeli, kontakt lensi takıp çıkarırken de el ve göz hijyenine özellikle dikkat edilmelidir.
Geceleri lens ile uyumaktan kaçınılmalı ve kontakt lensler önerilen kullanım süreleri tamamlandığında atılıp yeni lens kullanımına geçilmelidir.
Hastalanma durumunda gözlerde normalden fazla rahatsızlık hissi oluşabileceğinden bu dönemde kontakt lens takılmamalıdır.

Gözde oluşan bu şikayetler koronavirüs belirtisi olabilir

Bazı durumlarda koronavirüsün yaygın belirtileri olan kas ağrısı, öksürük, ateş gibi şikayetler olmasa da koronavirüs gözde viral konjonktivit denilen bir tür göz iltihabı yapabilir. Gözde kızarıklık, kaşıntı, sulanma, çapaklanma, yanma veya batma gibi şikayetler oluştuğunda bir göz hekimine başvurulması gerekmektedir.

Profesyonel Emlak