Papa’nın Orta Asya’daki Kutsal Ayini
Papa’nın Orta Asya’daki Kutsal Ayini
Din Dünyası, Kazakistan’ın başkenti – Nur-Sultan Şehrinin kalbinde düzenlenecek, tüm çeşitliğiyle yılın ana etkinliği olarak adlandırılan – VII Dünya ve Geleneksel Dinler Liderleri Kongre’sini bekliyor.
Bu kongrede hangi dini liderleri göreceğiz? Papa I.Francis bu ülkeye ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Kazakistan’ın modern tarihinde bu, Roma Katolik Kilisesi Başkanı’nın sadece ikinci ziyaretidir.
Üçüncü milenyumun şafağında2001 yılında ülkeyi, Büyük Papa II. John Paul ziyaret etti. Bu olayın çağdaşlarının da not ettiği gibi, tüm inançların bir çatı altında toplandığı genel bir toplantı oluşturma ve onların aralarında bir diyalog kurma fikri, Büyük Papa’nın Müslüman gençlerle Tanrı’nın tek olduğu hakkında konuştuğu anda doğdu. Kendisi, yeni yüzyılda halklar arasında çatışma olmaması gerektiğini, birlik olup bir birimizi affetmemiz gerektiğini söylemişti.
Papa’nın küresel çalkantı ve kargaşa zamanlarının zor koşullarında Kazakistan’a yeni gelişi ve dünya dinlerinin diğer liderleriyle toplantılar yapması bağlamında, kısa bir süre için devam eden süreçlerin ahlaki ilkelerine kamuoyunun dikkatini çekmeyi vaat ediyor.
Tüm bunların dışında, Orta Asya bölgesinde ilk kez, Kazakistan’ın başkentine gelecek din mensupları da dahil olmak üzere, on binlerce Katolik dinine inananlar için bir Kutsal Ayin düzenlenecek.
Kongreye Papa’nın yanı sıra, El-Ezher’in Büyük İmamı Şeyh Ahmed Al-Tayeb’in, Kudüs Patriği III Teofilos’un, Rusya Federasyonu Müslümanlarının Ruhani İdaresi Başkanı Müftü RavilGaynutdin’in ve farklı ülkelerin her türlü dini mezheplerinin ve uluslararası örgütlerinin başkanlarının katılmaları bekleniyor.
Bu Kongrenin üst düzey konukları, ‘Dini liderlerin koronavirüspandemisinden sonraki dönemde insanlığın ruhsal ve sosyal gelişiminde yer almaya çağırıldıkları rolün incelenmesi ve değerlendirilmesi’ temasıyla fazlasıyla örtüşmektedir.
Kongre sonucunda, uzun vadeli istikrarın sağlanması ve barışa ulaşma sürecinde dünya liderlerinin ve geleneksel dinlerin aktif katılımına ilişkin önemli hükümler içeren bir Bildiri kabul edileceği şimdiden bilinmektedir.