Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

PELTEK, “ÇİFTÇİLERİMİZ DESTEKLENMELİDİR”

PELTEK, “ÇİFTÇİLERİMİZ DESTEKLENMELİDİR”
07.07.2020
A+
A-

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, Bloomberg HT TV’de İrfan Donat’ın sunduğu Akıllı Tarım Programı’na katıldı. Başkan İ.Halil Peltek, programda ilimizin tarım potansiyeli ve tarımsal sanayi sürecine yönelik detay bilgiler paylaştı.

Kütlü pamuk üretiminde Türkiye üretiminin yarısını tek başına karşılayan ilimizde, ekim alanları girdi maliyetleri başta olmak üzere birçok nedenden ötürü üretimin ciddi oranda azalmaya başladığını söyleyen Başkan Peltek, “Çiftçilerimiz bu konuda desteklenmelidir” dedi.

Geçtiğimiz Aralık ayında İstanbul Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen “Tarladan Markaya Pamuk Çalıştayı Raporu’na da dikkat çeken Peltek, şunları kaydetti: “İlimizde üretilen pamuğun verimiyle birlikte alternatif ürünlere ve fiyat dalgalanmalarına karşı koruyacak bir destekleme sistemi oluşturulmalıdır. Tekstil endüstrisinin hammaddesi olan pamuğun, stratejik ürün olarak kabul edilmesi, elzem bir durumdur.

Bu ürünün üretim, hasat ve çırçır süreçlerindeki tüm yasal yetki ve sorumluluk Tarım Bakanlığı’nda toplanmalıdır. Modern tarım teknikleri ile istikrarlı pamuk ekimi yapılmalı. Çiftçiler, sulama, gübreleme, ilaçlama ve hasat konularında eğitilmelidir. Mazot, sulamada kullanılan elektrik ve üreticiler tarafından alınan makinelerin KDV’si destekleme sistemine alınmalı, çırçırlama, makineli hasat, ilaçlama ve diğer müteahhitlik hizmet giderlerindeki KDV yüzde 1’e indirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Bu Raporun uygulamaya alınması, üretim maliyetlerinin azalmasına, verimlilik, kalite ve katma değerin artmasına, ithalat ihtiyacının gerilemesine ve sektörün ülke ekonomisi, daha fazla katkı sağlayacağını da ifade eden ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, tüm bunların gerçekleşebilmesi için öncelikle tarım politikasında pamuğun stratejisinin yeninden belirlenmesi gerekmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

ABDULLAH YİĞİT-ŞANLIURFA

Profesyonel Emlak